قال على علیه السلام:
«الْایمانُ وَ الْعَمَلُ اخَوانِ تَوْأمانِ وَ رَفیقانِ لایَفْتَرِقانِ»؛
«ایمان و عمل همزاد یکدیگر و دو قلو هستند و همچون دو رفیقى هستند که از یکدیگر جدا نمىشوند»
شرح و تفسیر
بحثهاى فراوانى پیرامون رابطه ایمان و عمل در روایات اسلامى مطرح شده است،مىدانیم تعلیمات اسلام را معمولا به دو قسم اصول و فروع دین تقسیم مى کنند؛یعنى دین شبیه به درختى است که ریشه ها و شاخه هایى دارد.اصول دین همان ریشه هاى درخت هستند که آب و موادّ غذایى را از زمین مى گیرند و به شاخه ها مى رسانند،اگر ریشه ها بخشکد شاخه ها هم مى خشکد.و فروع دین همان شاخه هاست و روشن است که درخت بدون شاخه نیز درخت نیست و دوامى نخواهد داشت.
میوه درخت دین مقامات معنوى،اخلاق و قرب الى اللَّه است.صفات و ویژگى هاى انسانى،میوه هاى این درخت است.این درخت با این سه بخش،مفید است و بدون آن بى اثر،یعنى هر سه بخش آن ضرورى است.
دشمن اگر در گذشته به سراغ شاخه هاى این درخت مى رفت و آن ها را قلع و قمع مى کرد،اکنون ریشه این درخت پربار را هدف قرار داده است،و عجیب این که با تمام قدرت و تجهیزات به جنگ دین آمده و خطرناک ترین سلاح او در این نبرد،استفاده از خود دین است!با تفسیر هاى غلط و نابه جایى که از دین مى کند مى خواهد ریشه دین را بزند.در این جاست که همه مسلمان ها باید بسیار هوشیار و بیدار باشند و از ملامت هیچ ملامت کننده اى نهراسند.
با توجّه به این مقدّمه معناى حدیث فوق روشن مى شود که ایمان و عمل نیز بسان این درخت مورد نیاز هستند و اگر از هم جدا شوند ثمرهاى نخواهند داشت.تعبیر به «توأمان» مفهوم خاصّى دارد؛یعنى از هم تفکیک ناپذیر هستند.بنابراین معنى ندارد که انسان ایمان داشته باشد؛ولى به دنبال آن عمل نباشد.اگر ایمان در پى خود عمل به همراه نداشته باشد، اید در آن ایمان شک و تردید کرد! شاید به همین جهت است که در قرآن مجید معمولًا هر جا که سخن از ایمان به میان مىآید به دنبال آن مسأله عمل صالح نیز مطرح مىشود.
شخصى، که رابطه ایمان و عمل را نمىدانست، خدمت امام صادق علیه السلام رسید و از آن حضرت پرسید:«الا تُخْبِرُنى عَنِ الایمانِ، أقَوْلٌ هُوَ وَ عَمَلٌ، امْ قَوْلٌ بِلا عَمَلٍ؟؛ ا ایمان ترکیبى از عقیده و عمل است،یا تنها عقیده است و اعمال جزء ایمان محسوب نمىشود؟».
امام در جواب فرمود: «الایمانُ عَمَلٌ کُلُّهُ »ایمان تمامش عمل است» نه این که شاخه اى از آن عمل باشد.
آدرس:110 سرمشق از سخنان حضرت على (ع)، ص: 76 تالیف آیت الله مکارم شیرازی